Jubileumjaar “Eendracht”

In 1938 werd de Nationale Vereniging ‘Het Zeilend Schoolschip’ opgericht. Deze vereniging werd in 1963 omgedoopt tot de huidige Nationale Vereniging ‘Het Zeilend Zeeschip’ met als doel een groot nationaal zeegaand zeilschip te verwerven om de jeugd in de gelegenheid te stellen kennis te maken met de zee en het zeezeilen.

Dat is gelukt! Met de Eendracht als zeilschip is de doelstelling na 75 jaar nagenoeg hetzelfde gebleven: ‘Het maximaal inzetten van de Eendracht voor jongeren om actief alle aspecten van het zeezeilen te beleven’.

Dit jaar zal er veel aandacht gegeven worden aan dit bijzondere jubileumjaar o.a. tijdens de nieuwjaarsreceptie, in het Magazine, op de website en in deze ‘Post van de Eendracht’. Ook zullen we speciale jubileumtochten georganiseerd worden!  Wij houden u op de hoogte.

De zee vormt karakters
De Eendracht kent een rijke geschiedenis, die teruggaat tot 5 oktober 1938. In de jaren dertig had de gemotoriseerde scheepvaart de professionele zeilvaart bijna verdrongen. Een verandering waar veel mensen bezorgd over waren omdat dat de kennis van het zeezeilen verloren ging, en daarmee ook het waardevolle samenwerken dat leidt tot teamspirit en doorzettingsvermogen. De grondleggers van de Eendracht hebben met de oprichting van de Nationale Vereeniging ‘Het Zeilend Schoolschip’ opleidingsmogelijkheden op een groot zeilschip behouden. De initiatiefnemer en eerste voorzitter was de heer C.J. Jaski. Telg uit een befaamd zeemansgeslacht en afkomstig van Schiermonnikoog. Anno 2010 is zijn naam nog steeds verbonden met de Eendracht. Zijn directe familielid de heer
B. Jaski is de huidige voorzitter van Stichting ‘Het Zeilend Zeeschip’.

Door de Tweede Wereldoorlog en de economische gevolgen daarna liep de bouw van een eigen zeilschip vertraging op. Vooral dankzij vele vrijwilligers en de steun van beschermheer Z.K.H. Prins Bernhard lukte het om in 1974 de eerste Eendracht te water te laten. Het huidige schip, de driemastschoener, is op 29 augustus 1989 gedoopt door Hare Majesteit Koningin Beatrix.
Nog altijd staat het ontdekken van de elementen van de zee centraal.

Related posts