Ruimte voor de Rivier: eerste ’regelkraan’ van Nederland is klaar

De eerste ’regelkraan’ van Nederland is klaar. Op 30 januari 2012 heeft Rijkswaterstaat en het waterschap Rijn en IJssel het gemaal in de nieuwe Hondsbroeksche Pleij bij Westervoort officieel in gebruik genomen.

Via de Hondsbroeksche Pleij kan de waterstand op Rijn, IJssel en Waal worden bijgestuurd bij hoogwater.

De Hondsbroeksche Pleij is het eerste grote project in het kader van het rijksprogramma Ruimte voor de Rivier, waarmee hoge waterstanden in de toekomst beter opgevangen kunnen worden.

Als het regelwerk bij hoge waterstanden wordt geopend, stroomt 660 kubieke meter water per seconde extra richting de IJssel. Als de schuiven worden gesloten, gaat die hoeveelheid water richting de Nederrijn. Rijkswaterstaat heeft nu voor het eerst een soort kraan in handen waarmee de afvoer van water bijgestuurd kan worden, aldus een woordvoerster. Aan de Hondsbroeksche Pleij is vier jaar gewerkt.

Related posts